Teraz jest 08 wrz 2010 15:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Czy poezja jest elitarna? 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Post Re: Czy poezja jest elitarna?
poezja jest elitarna! Tak samo jak i my jestesmy elitarni i wbrew ewentualnym atakom skromnosci jest nam z tym dobrze....oj dylu dylu uhaha. Soit.

20 sty 2010 13:29
Zobacz profil Wyślij e-mail
Użytkownik

Michał Kalinowski napisał(a):
Paweł Łęczuk napisał(a):
oczywiście, że jest...tylko nie wszyscy powinni pisać, a już zupełnie niepotrzebnie wydaje się tyle książek.

Jak sobie to wyobrażasz? Poza tym, co Dorota napisała, że ktoś musiałby zrezygnować z pisania i drukowania (kto?), to ma być cenzura (autocenzura) i przydziały papieru? : ) Niech pisze jak najwięcej ludzi, niech drukują ludzie swoją poezję, będą lepszymi ludźmi, chodzi o obieg "oficjalny", kontrolowany przez środowisko, który powinien dzialać jak sito, robić selekcję.

Nie chodzi o żadną cenzurę, ale o poziom literatury, znam osobiście osoby, które wydały (albo raczej - którym wydano) kilka książek, ale nic z tego dalej nie wynika, to znaczy z tej pisaniny.

Mało jest książek zajmujących, wybitnych, a sama idea by być lepszym człowiekiem, to raczej do konfesjonału albo psychologów pasuje bardziej niż tzw. pisarzy, albo poetów.

Owszem, niech książki trafiają pod strzechy, ale dobre, bo tylko z nich można skorzystać. To tylko moje skromne zdanie. Pozdrawiam.

20 sty 2010 17:05
Site Admin

może ci od kiepskich książek nie są poetami, a jedynie się za takich uważają. a to oznacza że byliby poza zasięgiem tematu tej rozmowy.

jeśli jednak sporo ludzi robi wiele, żeby "awansowano" ich na poetów, to może faktycznie poeci są elitą a poezja jest elitarna?

20 sty 2010 17:08
Zobacz profil Wyślij e-mail WWW
Użytkownik

Wszystkim , którzy biadolą nad marnością poetów i ich dzieł zawsze powtarzam , wydaj swoje za swoje , czytelnik cię zweryfikuje . I to jest jedyna cenzura , która może dotykać jakiejkolwiek formy twórczej .
Jeśli nie potrafisz sobie załatwić druku to nie płacz jak baba i nie obnoś się ze swoim nieszczęściem , bo narażasz się na smieszność .
Jakąś weryfikacją dla poety z pewnością jest ZLP i prznależność do tej instytucji uważam za jedynie wiarygodną cezurę .Wszelkie inne amatorskie stowarzyszenia , gazetki itp.to tylko amatorzy -lepsi lub gorsi ale zawsze bez znaczenia . I bardzo dobrze !!

Pójdę do konfesjonału albo nawet do psychiatry , ale do kogo te żale ,że tak mało jest zajmującej literatury . Ostatnio wieszcze czarnowidzą ,czyżby na nic wiecej nie było ich stać ?

Być może lepiej jest bym zamiast pisać,co w jakis sposób zbliża mnie do literatury , poszła na browca , może nawet dwa albo i trzy, przy okazji trafi sie jakiś skret.W ten sposób zniknie potrzeba zajmowania się tymi z marginesu poezji ,co z pewnością wywierać będzie dobroczynny wpływ na elitę .
Tak stawiając sprawę , nie dziwmy się ,że jest jak jest i na wieczorkach poetyckich jest raczej pustawo ,no nie licząc samych swoich.
Jakość zawsze walczy z iloscią , jednak dziwi mnie dlaczego kina wciąż jeszcze coś tam wyswietlają . agnieszka

20 sty 2010 17:37
Użytkownik

agnieszka wawrzyniak napisał(a):
Jeśli nie potrafisz sobie załatwić druku to nie płacz jak baba i nie obnoś się ze swoim nieszczęściem , bo narażasz się na smieszność .

Jakąś weryfikacją dla poety z pewnością jest ZLP i prznależność do tej instytucji uważam za jedynie wiarygodną cezurę .Wszelkie inne amatorskie stowarzyszenia , gazetki itp.to tylko amatorzy -lepsi lub gorsi ale zawsze bez znaczenia . I bardzo dobrze !!

Pójdę do konfesjonału albo nawet do psychiatry , ale do kogo te żale ,że tak mało jest zajmującej literatury . Ostatnio wieszcze czarnowidzą ,czyżby na nic wiecej nie było ich stać ?

Być może lepiej jest bym zamiast pisać,co w jakis sposób zbliża mnie do literatury , poszła na browca , może nawet dwa albo i trzy, przy okazji trafi sie jakiś skret.W ten sposób zniknie potrzeba zajmowania się tymi z marginesu poezji ,co z pewnością wywierać będzie dobroczynny wpływ na elitę .

Tak stawiając sprawę , nie dziwmy się ,że jest jak jest i na wieczorkach poetyckich jest raczej pustawo ,no nie licząc samych swoich.
Jakość zawsze walczy z iloscią , jednak dziwi mnie dlaczego kina wciąż jeszcze coś tam wyswietlają . agnieszka

hm, z całym szacunkiem, moja wypowiedź nie miała ani kropli żalu w sobie, jedynie surowe krytyczne spojrzenie na rzeczywistość. Dobrej litaratury zawsze było mało, i tak jest bardzo dobrze. Tylko dziwi mnie taka ilość niepotrzebnej grafomanii w postaci znakomicie wydanych pozycji książkowych.

Przynależność do ZLP czy SPP o niczym nie świadczy, kiedyś przyjmowali prawie z łapanki, teraz się to zmienia na szczęście.

No i wybacz, proszę, ale nie wtykaj mi płaczu, czy niemocy wydawniczej.

Po prostu bardzo współczuję zamknięcia się w pewnym kręgu, który się kiedyś jeszcze bardziej zatoczy, i tyle. Najlepszego;-)))

20 sty 2010 18:01
Użytkownik

Jestem poruszona do głębi , szczególnie tym kręgiem , który i tak zatoczy się po paru głębszych rozpaczliwych . Przykro mi , ale wrażenie płaczu a może i zazdrości wyczuwam jasno i wyraźnie .
Nie widzę przeszkód byś stosował swoje wizje w życiu , musisz tylko zbudować swoją piaskownicę ,zakląć rzeczywistość i już wszyscy są piękni i młodzi .
Najwygodniej być malkontentem , wszystko krytykować w czambuł ,czekać na potknięcia innych , oczywiście tych, którzy cokolwiek robią .
Poezja nie może się zamykać , bo zacznie funkcjonować na obrzeżach kultury , przestanie cokolwiek znaczyć .Dlatego podziwiam zapaleńców , ludzi otwartych ,wiedzionych wizją . Podziwiam Rafała za pomysł , za intencje i za to ,że robi coś realnego ,za to ,że nie stoi i nie narzeka , za to ,że jego praca jest czymś konkretnym . Ilu poetów może powiedzieć o sobie , że zrobiło cokolwiek ?
Zapewne ludzie zawsze będą pisać , raz lepiej ,raz gorzej ,uważam ,że nie należy im tego bronić . A jesli ktoś wydał swoje za swoje , choćby to było ciężko niestrawne ,to jest tylko i wyłącznie jego sprawa .
Moja wizja poezji Jej elitarności jest więc nieco inna , ale teatr ten widzę ogromny .Poezji potrzeba wizjonerów , czy tylko elita zdoła takich wykreować ? Tu jest potrzebna praca od podstaw , czyli od przedszkola !!

Wybaczcie , ale czasami mam wrażenie tesknoty za cenzurą !!!

20 sty 2010 20:33
Użytkownik

luz, każdy ma prawo do swojej wizji, chciałem trochę sprowokować, choć z drugiej strony mam wrażenie, że jednak się rozmijamy w rozumieniu pewnych spraw. ale mniejsza o to. pozdrawiam.

20 sty 2010 21:32
Nie jest to dobry sposób na dyskusję, obrażać dyskutantów, bo dyskusja przekształca się w pyskówkę i po sprawie. Choć generalnie myślimy podobnie, też nie lubię krytykowania i myślę, że to dobrze, jak ludzie starają się pisać i wydają, nawet własnym nakładem.

Ale tylko generalnie się zgadzamy, bo myślałem, że miarą dobrej poezji jest dobra poezja, a nie przynależność organizacyjna autora. Jeśli zaś już, to zapomniałaś o SPP. Czy Wisława Szymborska nie jest dobrą poetką? Czy Zeszyty literackie to "gazetka"? A jakby ktoś bez przynależności dostał prestiżową nagrodę?
Czytelnik nikogo nie zweryfikuje, bo dziś czytelnicy poezji zmieszczą się na kilku większych kanapach, wydawcy i księgarze wierzą tylko w kilka wielkich nazwiska. Nawet dobrzy poeci nie są wydawani masowo. Dlatego, wobec braku prawdziwej literackiej opinii publicznej, liczy się bardzo środowisko. Krytycy, sami piszący, dziennikarze, wydawcy.

Na co byś chciała otwierać poezję? Jak sobie wyobrażasz "otwieranie poezji"? Poezja, ta naprawdę dobra, ta najlepsza, to bardzo rzadko spotykany zwierz (elitarny) :-). Jeśli czytam tomik kogoś bardzo dobrego, znanego, i znajduję w nim dobre wiersze, ale tych naprawdę świetnych, genialnych - tylko jeden, kilka.... Tak jest bardzo często (inna sprawa, że w pierwszej kolejności należy siebie podejrzewać o brak wrażliwości).

20 sty 2010 21:50
W dzisiejszej Wyborczej jest wywiad z panią dyrektor radiowej Dwójki Małgorzatą Małaszko-Stasiewicz, bardzo w temacie.
Oto, co rzecze pani dyrektor:
"Jeśli się pomyśli, jaki jest w Polsce procent ludzi czytających poezję, literaturę piękną, to widać, jakie są nasze potrzeby duchowe. My nie wychodzimy naprzeciw masowym gustom. Nie mówię, że oferta programu istnieje bez związku z oczekiwaniami słuchaczy, jednak upowszechnianie kultury na siłę może doprowadzić do jej spłycenia".

20 sty 2010 23:11
Użytkownik

właśnie, dobre podsumowanie;-)

20 sty 2010 23:28
Użytkownik

Michale ,nie uważam ,że sztuka elitarna ma szansę przetrwać w obecnym kształcie , popatrz tylko na oferty programowe stacji radiowych i telewizyjnych .
Jeśli drugi program PR. ,który jest mi bliski z tych czy innych względów , nie zechce wyjść do szerokiego odbiorcy , przewiduję prywatyzację , bo jak pamiętam z końcówki lat dziewięćdziesiątych , częstotliwości zajęte przez dwójkę są zbyt cenne .Owszem ,doceniam elitarność tego radia , ludzi tam pracujących , pytanie jest takie - czy to radio ma szansę przetrwać i dla kogo jeśli nie kształtujemy wrażliwości ?
Mówisz , że kultura masowa to coś gorszego , a mnie się wydaje , że Judymowie pilnie potrzebni . Dlatego pisałam o wizji , działaniach nie na pokaz, akcyjnych .
Mówisz ""POEZJA "", a ja się pytam -dla kogo ? Zamykamy poezję w czterech kątach wieczorków poetyckich okraszonych lampką wina i słowem wstępnym kolegi .PraSA fachowa , sam wiesz kto ją czyta i do kogo trafia , czy wobec tego nie masz wrażenia , że działa w próżni ?
Za chwilę następne pokolenie przestanie dostrzegać poezję , mało tego -literaturę juz dzisiaj traktuje się jak zło konieczne (na razie ). Elita zamyka się w sobie ,
lekceważy zjawisko zwane grafomanią , choć powinniście się temu dobrze przyjrzeć , kto wie ,czy to nie są ostartni zainteresowani pisaniem pasjonaci . Odmawiacie im prawa do pisania ,nie chcecie ich w swoich szeregach ,lekceważycie , jednak uważam to za błąd , takich ludzi trzeba oswajać , uczyć , czynić szlachetnymi , bo na takie gesty zasługują !

Myślę , że ta beztroska źle sie skończy . Tak naprawdę nikomu nie zależy na propagowaniu poezji ,zarówno Jej czytania jak też tworzenia , taki stan wszystkim odpowiada ,mamy swoje podwórko i swoje zabawki , swoją piaskownicę , reszta nas nie obchodzi .
Tak właściwie to nie należy się niczemu dziwić , bo generalnie kultura , posługiwanie się językiem ojców to dzisiaj dla młodego człowieka katorga .
Pytam więc Elity co zamierzają z tym fantem zrobić , ja znam odpowiedź , brzmi następujaco - NIC !
Pisałeś ,ze brak w tym kraju społecznej krytyki literackiej , zgoda , ale to wszyscy wiedzą ,ja pytam Elity co zamierzają w związku z tym zrobić ? odpowiedź także jest mi znana -ano NIC . trochę przegadamy temat , ponarzekamy , poczujemy się Elitą po czym rozejdziemy owocnie do domów albo na jednego !
Doprawdy , nie rozumiem dlaczego argument , ze tzw .kultura wysoka może istnieć tylko w symbiozie z kulturą masową , nie znajduje zrozumienia.

Nie uważam wcale , że prznależenie do ZLP czyni poetów ale uważam , że daje gwarancje poziomu tego co czytam , wcale przy tym nie miałam zamiaru dyskryminować ZPP.

Jesli Elity nie zajmą się poważnie edukacją na szeroką skalę , poezja zejdzie na margines i przestanie znaczyć cokolwiek , selekcja na tych poprawnych i na tych mniej niczego dobrego nie wróży . Takie mam zdanie na ten temat a elitarność powinna wynikać z powszechnej działalności nie tylko poetyckiej ale na rzecz dobra ogólnego . Judymów nie brakuje , jednak niewielu mówi o sobie Elita !

21 sty 2010 01:42
Twoje poglądy są zaskakujące, ale bardzo oryginalne, świeże, idące pod prąd dzisiejszym tryndom w literaturze. Ale zlitujże się, chciałabyś, żeby środowisko literackie wyręczało szkołę? Poza tym, są ludzie piszący, twórcy, i są tak zwani animatorzy kultury. Tych animatorów, Judymów, to jest coraz więcej, działają, nie jest wcale tak tragicznie. A zobacz, jak energicznie działa Biuro Literackie, to jest krzewiąca poezję elita.
Dwójka kształtuje wrażliwość ludzi, którzy mają już pewne przygotowanie i nie może być inaczej, bo musi być jakiś porządek. Świetni, wspaniali ludzie z redakcji muzycznej i literackiej nie mogą zajmować się pracą u podstaw! Na razie Dwójka ma dużo przyjaciół, takich, których głos się jeszcze liczy. Jeszcze. Jeszcze trochę pociągnie. Barbarzyński zabieg zamiany częstotliwości Dwójki z Jedynką już się dokonał. Nie doceniasz Dwójki, zobacz, jakie koncerty są w studio im. Lutosławskiego.
A już Twój pomysł zaangażowania grafomanów do pracy u podstaw to jest awantura dopiero! Grafomani mają tę właściwość, że interesują się tylko własnymi wytworami i nic więcej ich nie obchodzi To raz, a dwa, nie chciałbym, żeby dzieci kształtowały swoją wrażliwość na grafomanii, nawet najbardziej entuzjastycznej. Gratuluję jednak tego pomysłu, jest bardzo oryginalny i mimo moich zastrzeżeń - wart przetestowania. To byłby materiał na film! Tylko kto zgodziłby się na rolę grafomana? Nie wiem jednak, czy dobrze odczytałem Twój wpis. Pięknie piszesz: "Odmawiacie im prawa do pisania, nie chcecie ich w swoich szeregach, lekceważycie, jednak uważam to za błąd, takich ludzi trzeba oswajać, uczyć, czynić szlachetnymi, bo na takie gesty zasługują!" Po pierwsze, skąd to "odmawiacie" - nikt nikomu niczego nie odmawia. Po drugie, grafomanów nic nie obchodzi, taki mają feler. Chcą tylko, żeby czytano ich wiersze.
Jest taka książka Julii Hartwig, Dziennik amerykański, o jej pobycie w USA w latach '70. Świetna książka, poetycka, ale tam też w dwóch miejscach jest o samotności twórczej. Jest o Emily Dickinson - polecam ludziom aktywnym :) Jest tez o rozmowie dwóch profesorów amerykańskiego uniwersytetu. Jeden jest elokwentny, wygadany, swobodny, ma świetny kontakt ze studentami. Zarzuca drugiemu, że ten nie zajmuje się studentami, zostawia ich samych sobie, po wykładzie wychodzi i jedzie do domu (trochę jak Ty, kiedy oskarżasz elitę). Ten drugi jest nerwowy, unosi się, sympatia uczestników dyskusji jest po stronie pierwszego, ale ten drugi jest znakomitym poetą! Więc instynktownie wszyscy są za pierwszym, ale rozum podpowiada, że ten drugi ma rację. To jest znakomity tekst, ten fragment. Są ludzie stworzeni do działania, ale są też ludzie potrzebujący do pisania samotności - daj im to prawo.
Piszesz: "Doprawdy, nie rozumiem dlaczego argument, ze tzw .kultura wysoka może istnieć tylko w symbiozie z kulturą masową, nie znajduje zrozumienia." Podaj konkretny przykład, jak sobie to wyobrażasz? Autorska audycja Dody w Dwójce?

22 sty 2010 00:40
Użytkownik

ale czy w takim razie nie dojdzie do tego że to koło elity ,,która ma albo stanowi na jakimś poziomie ten wyższy pułap jak gdyby ,,nie zacznie się zawężać sama w sobie i samozachwycie i zmniejszać coraz bardziej ,,,,

22 sty 2010 00:59
Site Admin

Elity ogólnie mają tendencję się zamykać. Jak większość grup, nie tylko elity. Trudno się z tym walczy, a skutki są właśnie takie - wypalenie grupy.

A jeszcze co do jakości - nie ufam ani ZLP w ocenie poziomu promowanych twórców, ani SPP, ani wydawnictwom. Chociaż cenię wiele z tych organizacji.
Ufam za to, że dużo czytając i dużo rozmawiając dojdę do miejsca, w którym sam będę umiał bezbłędnie odróżnić dobre pisanie od złego. A przynajmniej zamierzam się do tego zbliżać tak długo jak się da. I tak blisko jak się da.

Moje zdanie w dyskusji - poezja jest elitarna, o ile jest dobrze zrobiona. Większość ludzi nie posiada predyspozycji i umiejętności żeby mieć kontakt z poezją. A więc mniejszość jest pod jakimś konkretnym względem bogatsza.

Wykluczam za to z poezji reklamówki i wierszyki okolicznościowe oraz teksty Modern Talking i Dody. Wiem jakie są korzenie poezji, ale to, że jaskinia była kiedyś domem, nie jest powodem, żeby się tam przeprowadzać i nazywać apartamentem.

22 sty 2010 01:17
Ewa Klimek napisał(a):
ale czy w takim razie nie dojdzie do tego że to koło elity ,,która ma albo stanowi na jakimś poziomie ten wyższy pułap jak gdyby ,,nie zacznie się zawężać sama w sobie i samozachwycie i zmniejszać coraz bardziej ,,,,

Proporcje są, zdaje się, podobne, od dawna. Zresztą, może dobre wiersze pisze teraz więcej ludzi, niż kiedyś?

Sławomir Płatek napisał(a):
Ufam za to, że dużo czytając i dużo rozmawiając dojdę do miejsca, w którym sam będę umiał bezbłędnie odróżnić dobre pisanie od złego. A przynajmniej zamierzam się do tego zbliżać tak długo jak się da. I tak blisko jak się da.

Pięknie to napisałeś. Istotnie, to jest dopiero pytanie i cel. Pewna pani ze środowiska literackiego, zasiadająca w jury znanego konkursu napisała mi tak:
"nie wiem, czy ktoś dałby jasną odpowiedź na pytanie - czym dobra poezja różni się od złej. A jednak... Kiedy czyta się dobrą, czuje się, że słowa w jakiś niewytłumaczalny sposób zaczynają sterować naszym "widzeniem". Takie wiersze "atakują" od razu, nie można ich przeoczyć".

Pytanie jest trudne, ale faktycznie są wiersze od razu podbijające wyobraźnię. Na przykład Podziemie Seamusa Heaneya w tłumaczeniu Stanisława Barańczaka, tak się zaczyna:

"Pędziliśmy, nad nami wysklepiał się tunel:
Ty, w tym płaszczu kupionym na podróż; za tobą
Ja, w tych czasach bóg jeszcze dość rączy, bym umiał
Dognać cię, zanim zamienisz się w trzcinę [..]

22 sty 2010 20:25
Site Admin

w takim razie chciałoby się do elity

22 sty 2010 22:30
Użytkownik

kazdy powinnien mieć mozliwosc obcowania z poezja
wydaje mi się ze mówie iż poezja jest dla osób z wyższych sfer to myślenie stereotypowe .

02 lut 2010 12:29
Site Admin

kto mówi o 'wyższych sferach'? to określenie trąci, delikatnie mówiąc, myszką... ale niewątpliwie odbiór poezji wymaga pewnego wysiłku - umysłowego i 'wrażliwościowego', więc siłą rzeczy nie jest dla każdego. zawsze będą ci, którzy wybiorą kanapę, telewizor i czipsy a nie wieczór poetycki. i zapewne zawsze będzie to większość... nie ma co się obrażać na rzeczywistość, ale warto spróbować choćby jedną osobę ruszyć z tej kanapy... no, ale jak już bodajże Lec napisał: "żeby ruszyć z posad bryłę świata, trzeba najpierw podnieść własny tyłek" :)

02 lut 2010 12:52
Site Admin

Właśnie. Nie wierzę w to, że kultura wysoka wymrze a jedynymi jej ratownikami są wspomniani przez Agnieszkę grafomani. Którym podobno zabraniamy pisać! Proszę wybaczyć, ale to brednia, nikt nikomu nie zabrania pisać. A hermetyzacja elit co prawda jest częsta, ale w żadnym wypadku nie prowadzi do odcięcia się absolutnego. Jest wiele miejsc i wielu ludzi, którzy otwierają się na kontakt. Dowodem jest choćby forum, które właśnie teraz czytasz (kimkolwiek jesteś). Mamy tu znanych poetów, magistrów, doktorów, nauczycieli, gimnazjalistów, grafomanów i amatorów. I jakoś udaje się rozmawiać.

Zawsze będzie tych kilka procent z większymi potrzebami. Elitarne są właśnie te potrzeby.

02 lut 2010 22:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2