| Autor |
Wiadomość |
|
Marcin Sztelak
Moderator
|
 co może wiersz powiedzieć czytelnikowi
Temat wygenerowany z dyskusji pod wierszem "Sweet Home Alabama" S. Płatka.viewtopic.php?f=39&t=3374&p=30006#p30006Uważam, choć to dzisiaj nie modne, że wiersz oprócz pokazania technicznej sprawności autora powinien coś przekazać czytelnikowi. Dziś większość wierszy, szczególnie autorów młodego pokolenia to taka zabawa słowem, metaforą. Poeta, moim zdaniem, przede wszystkim jest artystą, a sprawność rzemieślnicza artysty nie czyni. Ale to chyba nie miejsce na takie dyskusje.
|
| 19 gru 2009 12:49 |
|
 |
|
izabela wageman
Site Admin
|
 Re: Sweet Home Alabama
A widzisz, Marcinie. Są wiersze zaangażowane i takie, które tylko powodują szybsze uderzenie serca (o jakiż piękny banał, ale tak właśnie jest). Nie sądzę, by zadaniem poety było zawsze i jednako przemycać przesłanie. W końcu wieszając obraz na ścianie robię to z poczuciem zadowolenia, że będzie cieszył oko, a nie umoralniał np. Wiersze są traktowane podobnie, głównie przez tych, którzy lubią "brzmienie". Zwyczajnie zachwycają się kompozycją słów, jak kompozycją barw. Oczywiście musi wystąpić tu warunek wartości estetycznej wiersza, a nie steku banałów, jak owo uderzenie serca. Wiersze z przesłaniem są wartościowe, wiele jest wśród nich pięknych. Niestety, zdarzają się i takie, które wyglądają bardziej jak modne ostatnio "dezyderaty". Nijak nie widzę w nich poezji.
|
| 19 gru 2009 12:55 |
|
 |
|
Marcin Sztelak
Moderator
|
 Re: co może wiersz powiedzieć czytelnikowi
Ja się zgadzam i wiersze powodujące szybsze bicie serca są potrzebne, ale i to autor przekazuje coś czytelnikowi, jakaś część poety pozostaje w odbiorcy. Ja mówię o wierszach, technicznie nienagannych, o których zapominamy w minutę po przeczytaniu. "Siedzę" ostatnio we współczesnej poezji i właśnie takich jest wiele, zbyt wiele.
|
| 19 gru 2009 13:12 |
|
 |
|
dorota ryst
Site Admin
Dołączył(a): 07 paź 2008 10:54 Posty: 2472 Lokalizacja: warszawa
|
przypomina mi to dyskusję podobną do tej dotyczącej abstrakcji i sztuki 'realistycznej', o ile nie o wyższości świąt wielkanocy nad świętami bożegonarodzenia... nie wiem czy zawsze wiersz musi być o czymś istotnym, ale wydaje mi się, że czasami powinien. myślę, że każdy piszący przechodzi rożne etapy w swej twórczości - zarówno takie, kiedy chce się nacieszyć samym słowem albo środkami poetyckimi, jak i takie, kiedy czuje, że musi powiedzieć 'urbi et orbi' coś cholernie ważnego. i to wydaje mi się normalne i zdrowe
|
| 19 gru 2009 13:21 |
|
 |
|
Michał Kalinowski
|
Ale na przykład w dobrym kinie zawsze jest napięcie o zabarwieniu etycznym.
|
| 19 gru 2009 15:37 |
|
 |
|
Bożena Brzozowska
Użytkownik
|
Sławku gratuluję!:) Co może wiersz powiedzieć czytelnikowi ? Może powiedzieć dużo, może prowokować, może zaciekawić, może wszystko. I wtedy spełnia swoją rolę. Kiedy wiersz pobudza naszą czytelniczą wyobraźnię, nie jest dla nas obojętnym - żyje. Wtedy to często do takich (nie obojętnych ) tekstów wracamy. Są naszymi ulubionymi, cenionymi. Dzieje się tak zarówno z dobrymi książkami, filmami, obrazami, piosenkami, wierszami. To wszystko co nas wzbogaca i jest czymś bez czego trudno sobie wyobrazić życie.
|
| 20 gru 2009 00:30 |
|
 |
|
izabela wageman
Site Admin
|
Ale czy koniecznie musi to być wiersz zaangażowany? Czy uznajesz wiesze "widoczki"?
|
| 21 gru 2009 11:11 |
|
 |
|
Bożena Brzozowska
Użytkownik
|
Izo, może niekoniecznie "widoczki":) ale lubię jak mnie "coś" pozytywnie prowokuje (postać tego "czegoś" może być i bywa dowolna) pozdrawiam świątecznie. b
|
| 21 gru 2009 12:42 |
|
 |
|
Marek Jastrząb
Użytkownik
|
odpowiadając na tytułowe pytanie:
czytelnik może powiedzieć, że umie czytać
pozdrawiam
|
| 27 gru 2009 19:37 |
|
 |
|
Tomasz Zawadzki
Użytkownik
|
Mnie się wydaje, że ze sztuka podobnie jak ludzie może mieć różny charakter. Tak naprawdę , czy jest dobra możemy stwierdzić po głębszym poznaniu. Sławkowi serdecznie gratuluję.
|
| 28 gru 2009 12:49 |
|
|